Rioolvliegjes

RioolvliegjesRioolvliegjes worden ook wel motmuggen genoemd. Het zijn erg kleine insecten van ongeveer 1 tot 5 mm groot en zijn sterk behaard op de vleugels. Meestal zijn zij grijs tot lichtgrijs van kleur.

De rioolvliegjes leven in het riool, de larven komen vaak voor in rioolzuiveringsbedden. In de kruipruimten van leidingen kunnen zij ook zitten, zeker als daar leidingen kapot zijn of als er drab aanwezig is. Ook in popplanten en vochtige plantenbakken zijn de rioolvliegjes graag van de partij. De vliegjes doen niemand kwaad, maar je moet er toch goed mee oppassen. De rioolvliegjes kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bestrijding van de rioolvliegjes

Wanneer je last hebt van rioolvliegjes, is het van belang om te kijken waarom de vliegjes daar zitten. De oorzaak moet worden onderzocht en worden aangepakt. Het is per situatie afhankelijk hoe de rioolvliegjes het best bestreden kunnen worden, maar de bestrijding met een vliegenlamp wordt vaak toegepast.

Ook zou je een elektrische vliegenvanger of een lijmplank vliegenvanger kunnen gebruiken. Ook handig voordat er wordt begonnen met het bestrijden van de vliegjes, is om te kijken om hoeveel vliegjes het gaat. Mochten het er niet veel zijn, dan kun je deze wellicht zelf bestrijden. Lukt dat niet en worden het er steeds meer, dan is het verstandig om een professional in te schakelen zodat de rioolvliegjes snel bestreden kunnen worden. Op deze manier heb je er ook snel geen last meer van en is het ook niet meer schadelijk voor je gezondheid.